de Eendracht Maasdijk

 

Verslag tijdrace 3-9-2005


Spectaculaire tijdrace voor duiven van promotiehok

Zaterdag 3 september stond de afsluitende tijdrace van de duivensport een bijzondere beleving competitie op het programma. Een bijzondere happening bij het promotiehok omdat de Maasdijkse liefhebbers en hun introducés nu zelf hun duiven konden opwachten.

Een tijdrace is voor duiven iets bijzonders omdat ze nu één voor één worden gelost in plaats van met duizenden tegelijk. En dan is de afstand Turnhout – Maasdijk groot genoeg om flinke verschillen in de gevlogen tijden te krijgen. 37 duiven ‘stonden zaterdag aan het vertrek’ en werden vanaf 13 uur 15 om de drie minuten gelost. En zoals het bij wielrennen ook het geval is, de laatste in het algemeen klassement start als eerste en de leider in het klassement start als laatste.

De verwachting was dat de snelste duiven ongeveer vijf kwartier nodig zouden hebben om thuis te komen, om half drie zou de eerste dus kunnen komen. Het duurde echter tot 15 uur 08 voordat de eerste kwam, het was de als vijfde geloste ‘689’ van Han de Munck. De ‘689’ had 1 uur 41 minuten nodig gehad om thuis te komen. De eerste serieuze kandidaat voor de zege in de tijdrace was De Sik van Peter Sterk en Peet Solleveld. De Sik had 1 uur 29 minuten gevlogen en een tweede overwinning voor deze duif leek aanstaande. De duiven die volgenden bevestigden de topprestatie van De Sik, want een tijd onder de 1 uur 30 minuten werd niet meer gehaald. Totdat de ‘712’ van Cor Bijl en Dave van Noort kwam, deze had 1 uur 28 minuten en 19 seconden gevlogen. Na de ‘712’ waren er nog 13 duiven gelost, allen hoger geklasseerd in het tussenklassement. De spanning steeg naarmate de minuten verstreken. De ‘148’ van Cent Spruyt en Jaap Boon kwam nog dicht in de buurt van de toptijd, maar moest toch 1 minuut en 20 seconden toegeven. Ook de toppers uit het klassement kwamen er niet meer aan. De felicitaties konden naar Cor Bijl en Dave van Noort.

 

De ‘712’ van Cor Bijl & Dave van Noort winnaar van de tijdrace

 

In het klassement van de duivensport een bijzondere beleving competitie werd het nog bijzonder spannend. Niet voor de winnaar want de 1301139 van Anita & Cock Lagraauw haalde, ondanks de slechtste prestatie van alle wedstrijden ruim voldoende punten om de eindoverwinning voor zich op te eisen. Weliswaar zonder overwinning, maar wel met 4 top drie klasseringen op 10 wedstrijden en aan de leiding sinds de derde week, dan ben je de onbetwiste kampioen. Plaats twee en drie zijn met een gelijk aantal punten geëindigd. De 1301875 van Peter v.d. Weiden en Aad v.d. Valk werd nog bijgehaald door de 1300513 van John Hersbach en Bernard Visser, maar de ‘875’ haalde meer top drie klasseringen. Door de goed prestaties van de laatste weken eindigden de 1300148 van Cent Spruyt en Jaap Boon en de 1301291 van Fenny & Alex van Heeswijk & Pim de Koning op de plaatsen vier en vijf.

 

We kunnen terugzien op een geslaagd seizoen onder het motto duivensport een bijzondere beleving. Op tien wedstrijden hadden we tien verschillende winnaars. De duiven hebben topprestaties geleverd waaronder een tweede prijs tegen 12.387 duiven! De afsluitende tijdrace en het gezamenlijke letten was een ware happening. We zijn er in geslaagd duivensport beleving uit te dragen en dat heeft leuke reacties opgeleverd.

 

Een gezellige happening, 'duiven letten' van de tijdrace.

 

Tot slot een woord van dank voor iedereen die belangstelling heeft getoond en in het bijzonder voor Jan de Bruijn voor de verzorging van de duiven. Graag tot een volgend evenement in het kader van promotie duivensport.

 

 

Startpagina - Verenigingsuitslagen - Promotie activiteiten - Nationaal inkorfcentrum  - Leden